Mindig pozitívan a Facebook-on is
Ma már nem kérdés, hogy drágulnak-e az élelmiszerek Magyarországon, ugyanakkor tudatos tervezéssel és okos fogyasztói magatartással az áremelkedés ellen győzhetünk egy-egy csatában. A háború megnyeréséhez ugyanakkor teljes szemlélet-és életmódváltásra lenne szükség.

Az elmúlt hetek elemzői várakozásai egyértelműen komoly élelmiszerár-emelkedéssel számolnak a következő hónapokra Magyarországon és Európa-szerte egyaránt. Elsősorban az idei év rossz gabonatermése (köztük a gyenge kukoricatermés) jelenthet gondot: hazánkban szeptembertől már drágult a kenyér és a pékáruk, a kukoricaár emelkedése pedig a húsok, húskészítmények árában látszik majd meg.
Az aszályos hónapok miatt drágulhatnak a zöldségek, gyümölcsök, egyes becslések szerint év végére 200 forint lehet a burgonya kilója, az alma bolti ára meghaladhatja a 300 forint/kilogrammot. 20-25 százalékos áremelkedés várható a tej árában, de a magyar háztartások fogyasztása szempontjából kiemelt fontosságú sertés-és baromfihús is hasonló mértékben drágulhat.
Ágazati szereplők egybehangzóan azzal számolnak, hogy jelentős emelkedés várható az év hátralevő részében és a jövő év első felében az élelmiszereknél, ami az alapanyagoktól és az alapvető termékektől indulva az élelmiszer-fogyasztói kosár egészébe begyűrűzhet, bár ennek mértéke mindig az utolsó pillanatig kérdéses, mivel a kiélezett árverseny komoly gátakat szab a végfelhasználói árakban - mondta el Ditróy Gergely, a Portfolio.hu elemzője, aki azt prognosztizálja, hogy a magyar családokat felkészületlenül éri majd az áremelkedés, hiszen már most is a jövedelmük közel teljes egészét felélik Tovább...