2011. augusztus 22., hétfő

Kárpát-medence

Gólyanapot tartottak Érendréden
1997-óta, amikor is a németországi székhelyû Európai Madártani Egyesület a Gólyák települése címmel tisztelte meg Érendréd községet, kisebb-nagyobb kihagyásokkal megrendezik a Gólyanapot. Az utóbbi idõben ez a település ünnepével is egybeesik, így a falunapon a gólyákat is megünneplik. Az idei ünnepet a falu testvértelepülése, a magyarországi Egyházasdengeleg küldöttsége is megtisztelte, akik Zsiga Tamás polgármesterrel érkeztek. A magyarországiak finom paprikást is fõztek a bográcsfõzõ versenyen, amelynek idén nem volt külön zsûrije, a szakácsok és a vendégek kóstolták meg a nagyszerû ételeket.
A faluünnep hivatalos megnyitóján a helyi és megyei vezetõk mellett ornitológus szakemberek is részt vettek. Dan Munteanu és Fazekas Lóránd szakmai szempontból méltatták az esemény jelentõségét kiemelve, hogy Endréden az emberek és a gólyák tökéletes harmóniában élnek egymással. Pataki Csaba kormánybiztos-helyettes hozzászólásában kifejtette, örvendetesnek tartja, hogy a településen nem csak a térség folklórjában oly nagyrabecsült gólya kaphat tiszta vizet, hanem az utóbbi idõszak komoly infrastrukturális fejlesztéseinek hála a lakosság is megfelelõ szolgáltatásban részesülhet.
A tegnap délutánt estébe nyúló kulturális és szabadidõs tevékenységek töltötték ki, illetve este az Insect paródia-zenekar és utcabál szórakoztatta az érendrédieket és vendégeiket.
(végh)
Forrás: Szatmári Magyar Hírlap

Nincsenek megjegyzések: