2010. november 3., szerda

Kulturális folyóiratunk : A HÓNAP


A hónap
1990-ben, a rendszerváltás idején Orosházán is hirtelen az újságok sorai jelentek meg. Éhség volt a diktatórikus városvezetés tiltó rendelkezései után egy kicsit kiszabadítani a szellemet, s a fiatal értelmiség egy jelentős része azt gondolta, hogy az új szabad lehetőségek ideje jön el. Gondolták, hogy Orosháza kilép a szürke középszerűségből, a rákényszerített ideológiai nyomás alól aztán felvirágzik a város. Sajnos nem ez történt. Sajnos nem igazán jött el az "orosházi felvilágosodás ideje", sőt időnként vissza-visszatért a régi kor nyomasztó emléke is, különösen akkor, amikor egyfajta restaurális jött létre a városban (néha hangvételében, néha módszereiben, néha tartalmában, de szemléletében mindenképpen a középszerűség, a kötekedés, az akadályok gördítése, a vidékies gondolkodás lett az uralkodó. Persze ezt sokan a Rendnek! fogták fel, s ez aztán szépen beleívódott a város lelkébe, s azt hiszem változtatni még jó ideig nem igen fognak tudni. Hacsak...mert lehetnek még itt is kultúrcsodák.
A rendszerváltás előtt egy évvel vagy talán kettővel, azért valami megpendült, hiszen újra lett újságja a városnak. 1974-ben tiltották be (értsd: szavazták meg) a városi pártbizottságon és városi tanácsnál is, hogy helyes a megyei pártbizottság elképzelése, nem kell ide újság. Olvassa mindenki a megyei lapot, meg a központi lapot a Népszabadságot. Ám a változó politikai légkör újból lehetőséget adott a helyi sajtó megteremtésének. Így indult el az OROSHÁZI NAPLÓ, amely aztán 1995-ben meg is szünt, mert az új hatalomnak nem tetszett a hangvétele. Ez a hetilap A/4-es formátumban jelent meg, s megpróbált véleményformáló sajtó lenni, de nem volt rá igazán lehetősége, hiszen anyagilag továbbra is függő volt a mindenkori helyi hatalomtól. Betéti Társaságként működött, s mivel nagyobb részaránya a korabeli városi tanácsnak, majd az önkormányzatnak volt, így anyagi okokkal azonnal meg lehetett szüntetni. Ez történt 1994 után, miutáb a dr. Gulyás Mihály vezette önkormányzatot felváltotta a korábbi ellenzéki önkormányzat (bal-liberális), s a lapot így megszüntették. Egyébként minden demokratikusan történt, hiszen a város lakói döntöttek demokratikusan, hogy kik legyenek a képviselők, s ennek következményeit már viselni kellett aztán. E lap helyébe lépett az OROSHÁZI ÉLET, melyről most nincs szándékom szólni.
Mint mondottam volt 1990 után a változást érzékeltette, hogy hihetetlenül megnőtt a sajtó iránti kereslet. Jórészt választási kampány-lapok kerültek az utcára, de volt másfajta kisérlet is, hogy a várost a szürkeség fölé emelje, de az itt élők erre már nem voltak elég befogadók. Ilyen lapok voltak: Párbeszéd, Orosházi Párbeszéd, Krónika, Orosházi Krónika, Orosházi Napraforgó, és A hónap című kulturális közéleti havilap, amely utóbbi 1990. decemberében indult, s mind a mai napig létezik, bár voltak kisebb nagyobb megszakítások. A lap 1990 decembere és 1997.májusa között nyomtatott formában jelent, aztán ideiglenes szünetelt, s 2004-ben internetes formában újraindult, és megjelenik mind a mai napig. A szerkesztőség ebből a kulturális lapból szeretne egy a kultúrára, oktaásra, könyvkiadásra, helytörténetre, képzőművészetre, színházra stb., odafigyelő folyóiratot szerkeszteni , mely rendszeres közléseivel egyfajta ízlésformálóvá lehetne tenni. Egyrészt maradnaaz internetes váéltozat, másrészt egy papírlapú kiadvány ( mintegy 3-500 példány) válhatna nyomtatott formában is. A kulturális folyóirat 32-48 közötti oldalszámon jelenne meg A/4-es formátumban negyedévenként.
Valós igény biztosan lenne erre a kiadványra, ha kellő támogatást kapnának a kezdeményezők.
Addig is ajánljuk A hónapot az interneten ITT. Bizunk abban, hogy elképzeklésünk támogatókra talál a városban.

Nincsenek megjegyzések: